Jobba i Danmark med a-kassa och inkomstförsäkring

EU-samarbetet har öppnat upp Europa och gör det möjligt att söka jobb enkelt inom EU. Varje dag pendlar hundratals svenskar över till Danmark för att arbeta. Samtidigt är det inte alla som har koll på vad som gäller när det kommer till arbetslöshetsskydd. Därför är det allt för många som går miste om arbetslöshetsförsäkringen trots att de i praktiken har rätt till ersättning.

Gå med i a-kassan i det land du arbetar

Som EU-medborgare har du möjlighet att arbeta i ett annat EU-land och ändå omfattas av arbetslösförsäkringen. Grundregeln för att du skall ha rätt till inkomstbaserad ersättning är den att du är med i en a-kassa i det land du arbetar.

Om du pendlar från Sverige till ditt jobb i Danmark skall du med andra ord vara ansluten till en arbejdsløshedskasse i kortform a-kasse för att ha rätt till dagpenning (dansk a-kassa).

Anmäl arbetslöshet i det land du bor

Skulle du bli av med ditt arbete i Danmark, skall du anmäla dig arbetslös på den svenska arbetsförmedlingen första dagen du står utan arbete. Du kan sedan överföra intjänade tid (kvalifikationstid) från din danska a-kasse till en av 28 a-kassor i Sverige som därefter hanterar utbetalningen av ersättning.

Inkomstförsäkring som pendlare

En nackdel med att jobbpedla över sundet till Danmark från t.ex. Malmö är att man i regel inte kan teckna en inkomstförsäkring som kan kombineras med en dansk a-kassa. Men nu har Accept öppnat upp för möjligheten att som gränspendlare till Danmark skaffa inkomstförsäkring med samma villkor som om du både bodde och arbetade inom Sverige.